25 Mart 2015 Çarşamba

Türkiye'de Pay TV Pazarı

Digital TV Research'ün Şubat ayında yayınladığı global rapora göre Türkiye'de Pay TV abone sayısının 2020'de 2014'e kıyasla %37 artması bekleniyor. 

Bu büyümenin sağlanabilmesi için yıllık ortalama abone artışının %5 olması gerekmekte.

2009-2014 döneminde pazarın büyüme hızı %10'dan %3'e gerilese de %5 çok uzak bir tahmin gibi görünmüyor.

Türkiye'nin ilk ücretli kanalı Cine 5'in 1993'de yayına başlamasının üzerinden geçen 22 senede Pay TV aboneliği 6 Milyon eve ulaşmış durumda.
  • Digiturk 16. yılında 2,7 Milyon abone ile pazar lideriyken en yakın rakibi Dsmart 8 yılın ardından 1,7 Milyon üyeye sahip. 2010 yılında pazara giren Tivibu'nun Ev aboneliği ise henüz 350 bin seviyelerinde.
Pazarın geleceğiyle ilgili fikir yürütmek açısından global araştırmalarda dikkat çeken noktalara bakmak da yarar var:
  • Reklam gelirleri dahil 1 milyar dolar olan Pay TV pazarı 2020'de iki katına çıkarak 2 Milyar dolara ulaşacak.(Digital TV Research)
  • Pay TV aboneleri ilgi alanlarındaki kanallara ulaşmak için farklı platformlardan birden fazla aboneliğe sahip olacaklar. (Delloitte)
  • Gelişmiş marketlerde ARPU (Kullanıcı başına ortalama gelir) 61$'ken gelişmekte olan marketlerdeki  22$ olduğundan kişi başı TV harcaması artacak (Euroconsult)
Bu bilgiler ışığında önümüzdeki dönemde Türkiye'deki Pay TV sunucularının alması muhtemel aksiyonlar:
  • Şampiyonlar Ligi ihalesini alan Tivibu ile pazara yeni giren Fil Box'un saha çalışmalarına başlaması ve iletişim atağına geçmesi
  • ARPU'yu yükseltmek için fiyat rekabetine girmek yerine uydu kullanıcılarına yönelerek penetrasyonu arttırması
  • Platfortmların rekabet avantajı sağlamak için exclusive içeriğe daha fazla yatırım yapması 
  • Varolan abonelerine ek paketler, yan oda üyelikleri, maç satışları ile organik büyümesi
Pazarın büyümesini "izleyicilerin istediği içeriğe istediği zaman ulaşma" motivasyonu sağlayacak. Bu motivasyon ile TV faturalarına bütçeden daha fazla pay ayrılması; TV ile birlikte Dijital'de de ücretli içerik tüketiminin önünü açacak diye umuyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder